Alimentul care e otravă pentru organism

Ca să nu vă impacientați, trebuie să vă spun de la început că titlul nu îmi aparține, ci este, de fapt, o preluare a titlului unui articol de pe Google News:

Mi-a atras atenția pentru că am remarcat că, în mod amuzant aș putea spune, oamenii recunosc anumite realități doar atunci când le probează pe pielea lor în mod neplăcut. Și în general, argumentele de efect sunt cele care îi ating direct, în bunăstarea și sănătatea lor, și nu cele morale. Înainte cu câteva decenii, ar fi putut să le aducă oricine argumente morale și umane, pentru a-i convinge că uciderea, fie ea și a animalelor, în scopul de a le transforma în hrană, nu are cum să fie un lucru permis, și cu atât mai puțin, o marcă a civilizației. A ucide o altă ființă vie în scopul propriei supraviețuiri ar trebui să fie doar un gest extrem, și să plângem pentru că am fost nevoiți să o facem, și nicidecum o obișnuință.

Dar desigur, aceste argumente morale și umane s-ar fi izbit de eternul contraargument: dar este absolut necesar! Oricum, această absolută necesitate este și ea foarte discutabilă, în măsura în care există alimente cu adevărat sănătoase, care pot înlocui carnea, și sunt și energizante. (Chiar și vestita vitamină B 12, despre care se spune că ar putea fi procurată doar din carne, se pare că se găsește totuși și în alte alimente: aminoacizi vegetali, ouă, polen de albine, etc.) Cunosc persoane care în timpul postului erau în foarte bună formă fizică, depuneau și muncă fizică, și se simțeau foarte bine. Însă, dincolo de argumentul necesității, care apare mai mult drept un paravan, există celălalt argument – nespus, dar totuși de neînlocuit: ce să facem, dacă ne place! Dacă ne place, găsim noi tot felul de sisteme logice care să justifice uciderea animalelor, că doar de asta avem rațiune: să o folosim! Și, tot dacă ne place, mai și vânăm, deși nu suntem muritori de foame, dar, de ce să ne lipsim de o plăcere! Suntem cu adevărat civilizați acum, doar se vede ce tehnologie avem, și se vede și la ce subtilitate a folosirii logicii am ajuns, încât să ne justifice menținerea confortului personal și la nivel de societate!

Dar, ca să revenim la articolul de pe Google News, atunci când știința găsește argumente că un anumit aliment nu ne face bine – ei, abia atunci este de luat serios în considerație! Ne place, dar din păcate, este cancerigen – și nu vorbesc doar de carnea procesată, ci de toate tipurile de carne – și atunci, e clar că e cazul să devenim mai civilizați, și să nu mai ucidem animale! Și consumul de carne se reflectă în starea sănătății multora, acest adevăr văzându-se în partea a doua a vieții lor, după specificul bolilor pe care le dezvoltă: nu doar cancere, dar și boli cardiovasculare, obezitate, gută (formă de reumatism direct asociat cu consumul de carne), boli digestive. Un studiu comparativ mai vechi asupra corelației dintre consumul de carne și rata îmbolnăvirilor de cancer gastric între populațiile Chinei și Europei, arată clar o rată foarte crescută a acestuia la europeni, care au o alimentație preponderent carnată, și extrem de scăzută, aproape inexistentă la chinezi, care consumă mai mult pește și legume. Într-un articol viitor, dedicat factorilor favorizanți ai apariției cancerului, voi dezvolta mai pe larg aceste idei.

Și, nu în ultimul rând, există argumentul longevității: cei care nu consumă carne trăiesc mai mult, întrucât funcționarea sistemelor și organelor lor este mai puțin alterată de către radicalii liberi – aceste toxine rezultate în principal din metabolizarea cărnii. Desigur, aceasta nu înseamnă că putem deveni cu toții vegetarieni puri, sau vegani, dar există multe trepte intermediare. De exemplu: nu consumăm carne, dar putem consuma, pe lângă legume de toate soiurile, lactate și/sau ouă, și/sau pește. Desigur însă, că perioadele de post sunt oricum benefice și curăță organismul de toxine.

Sper ca aceste câteva rânduri să nu fie privite drept o provocare, ci drept un motiv de gândire la binele nostru, și de reevaluare a ideilor noatre despre un stil de viață sănătos – care cuprinde și alimentația. Și în încheiere, să ne amintim un înțelept proverb despre mâncare: ”A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine.”

5 comentarii

  1. Mâncand carne omenirea a progresat de mii de ani!
    Mancand carne media de viată a crescut.
    In post te simti mai bine nu pentru ca nu mananci carne ci pentru ca „Cineva” iti poartă de grije!
    Daca Iisus a mancat peste suntem noi mai umani daca nu o facem? Mai destepti? Mai iubitori ai naturii, vietii?
    Sunt doar ganduri te rog nu o lua ca provocare!😉

    Apreciază

    1. D-le Sperling, eu respect opiniile contrarii, si mai ales, respect oamenii, indiferent de opiniile lor. Nu are rost sa intram acum in argumentatii. Ceea ce ma bucura este totusi ca avem si opinii comune, pentru ca si eu m-am gandit la faptul ca Iisus manca peste, iar multi apostoli au fost pescari. Pestele este un aliment mult mai sanatos decat carnea, iar pestii sunt fiinte nedezvltate pe scara evolutiei, deci daca ar fi sa consumam totusi un fel de carne, pestele ar fi acela. Si eu mananc peste, si produse animale: oua, branza – desi vegetarienii puri nu sunt de acord cu asta. Insa, in viata trebuie gasit un echilibru, o cale de mijloc.
      Multumesc oricum pentru opinii, si sa aveti parte de sanatate!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mi-e teama ca pestele nu mai e ce a fost pe vremea lui Iisus si daca as avea de ales intre puii plini de antibiotice, vacile de hormoni si pestele plin de otravuri si metale grele nu as alege pestele! (E drep ca nu l-as alege nici daca ar fi asa curat ca pe vremea lui Iisus fiindca nu-mi cade bine!!!)
        In rest departe de mine gandul de a o cauta cu lumânarea, ba dimpotriva faptul ca nu sunteti o vegetariana absurda va ridica enorm in ochii mei (daca are vreo importanta)!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s