Despre Pandemie, vaccinare si nefericire

Am ezitat îndelung a vorbi despre acest subiect, și nu din teama de consecințe, ci pur și simplu, întrucât nu știam dacă am acest drept, deși sunt medic. Adevărul și cunoașterea lui sunt un lucru, dar consecințele sale, inclusiv la nivel uman și psihologic, sunt un cu totul un alt lucru. Desigur că medicii întâlnesc mai des această situație, dar nu sunt numai ei în cauză, întrucăt oricare dintre noi poate fi pus în situația de a alege dacă îi spune sau îi ascunde unui om apropiat, sau chiar unui străin, un adevăr dureros.

Așadar, până la urmă, am decis că trebuie sa îmi spun opinia în legătură cu vaccinul ARN mesager contra Covid-19, întrucât adevărul nu mai poate fi ținut sub obroc, și chiar nume mari ale medicinei au vorbit despre asta: acest vaccin nu ar fi trebuit niciodată aprobat. Nu e vorba numai despre faptul că nu este îndeajuns testat, dar mai cu seamă, că această tehnologie comportă atâtea riscuri, încât nici măcar dacă ar fi testată ani în șir, și pe un eșantion considerabil de populație, și tot nu ar putea inspira siguranță. Adică, nu se poate controla decît informația introdusă în ARNm, dar restul, începând de la intrarea acestui ARNm în celulă – adică, tot ceea ce implică răspunsul organismului-însuși, al fiecărui organism în parte, și nu poate controla nici un cercetător din lume – este o ”călătorie la marginea necunoscutului”, ca să mă exprim mai poetic. Adică, desigur că există modelul teoretic ideal, în care acest ARNm aduce celulei informația despre proteina Covid-19, și această informație este transportată la nucleu, unde este copiată, și se generează răspunsul imun: anticorpii anti-Covid-19. În plus, acest mecanism s-ar stinge de la sine într-un anumit interval de timp – adică, nu ar exista riscul sa ramână în memoria celulară, în ADN, pe termen lung. Dar, oare, chiar așa să fie, domnilor cercetători, acest mecanism fără greș, și în fiecare caz în parte?

În primul rând, organismul uman nu este un mecanism ideal – și mai ales, organismul unui pacient vârstnic, cu boli cronice, și eventual și impregnat de toxine. Nici chiar tinerii impregnați de toxine datorate alimentației nesănătoase, sau supuși eventual unei oboseli și unui stress psihic prelungit, nu sunt un material ideal. Adică, inclusiv la nivel celular, ar putea exista anomalii de funcționalitate, nepuse în evidență de nici un test clinic, întrucât nu au ajuns încă în stadiul de a declanșa boli manifeste. Așadar, atunci când într-un astfel de organism este introdus acest ARNm purtător al unei informații despre o proteină virală, este foarte probabil ca funcționalitatea celulei – care și așa nu este optimă – să comporte mici perturbări. Voi enumera numai câteva dintre acestea, care mi-au venit în minte imediat ce am aflat despre această tehnică:

 • erori de transport și/sau de copiere a ARN-m – adică, să nu ajungă, sau să nu se copieze, întreaga informație a proteinei virale la nivelul nucleului. Din cine știe ce motiv, în nucleu ar putea ajunge doar informația despre o porțiune din lanțul de peptide, și atunci, organismul ar secreta anticorpi doar față de acea porțiune. Că ar fi ineficace, ar fi cel mai ușor efect advers, dar ce ne facem, dacă întâmplător acea porțiune de peptide ar fi identică cu o porțiune dintr-o componentă a organismului-însuși? Atunci, ar dezvolta anticorpi față de acel organ sau sistem propriu – l-ar ataca, după cum se spune. Acesta este -însuși principiul de apariție al bolilor autoimune: lupus, colagenoze, reumatisme autoimune. Desigur, acest mecanism ar fi de scurtă durată – după cum spun cercetătorii – adică, atât timp cât persistă informația virală. Dar, iarăși spun: cine poate garanta acest lucru, și mai ales, cine îl poate garanta cu privire la 7 miliarde de organisme, care reprezintă fiecare un unicat? Apropos de aceste mecanisme, se știe despre un efect advers important al vaccinului Astra-Zeneca – ce folosește o altă tehnică, dar înrudită (aducerea informației materialului proteic Covid-19 în învelișul viral al unui alt virus atenuat): un caz de mielită transversă, ce a determinat oprirea experimentării pe voluntari în urmă cu câteva luni: https://ziare.com/stiri/coronavirus/astrazeneca-se-asteapta-sa-lanseze-un-vaccin-la-sfarsitul-acestui-an-1641968 Și, apropos de această eventuală încetare a efectului informației virale după o perioadă de timp, ne putem gândi la o altă posibilă disfuncționalitate celulară, care eventual ar produce efecte oricând în cursul vieții pacientului:
 • persistența defectuoasă a informației copiate în nucleul celulei, care s-ar putea reactiva după mai mulți ani, sau oricând în cursul vieții: adică, organismul să înceapă să producă anticorpi anti-Covid/și/sau doar împotriva unor lanțuri peptidice din aceeastă proteină, în cazul unui stress imunitar puternic, chiar dacă nu ar avea legătură cu acest virus. Adică, ori imunitatea s-ar irosi, căci o parte din ea ar fi îndreptată împotriva Covid, indiferent ce alt germen ar avea de înfruntat organismul (și secătuindu-i resursele imunitare), ori – mai grav – ar fi atacate din nou acele celule ale organismului ce ar conține peptide similare Covid – adică, auto-imunitate tardivă.

Desigur, aceste aserțiuni teoretice la care ne putem gândi atunci când auzim despre ARN – mesager nu au fost demonstrate încă în practică. Dar, întrucât această tehnică este atât de nouă, nu putem spune că prea multe afirmații în legătură cu ea au fost demonstrate. Faptul că, până acum, nu au existat efecte adverse grave (cel puțin în cazul Moderna și Pfizer), nu ne spune aproape nimic despre ceea ce ar putea fi în viitor, sau în legătură cu fiecare posibil caz în parte – întrucât, după cum se știe, în medicină nu există boli, ci bolnavi, și fiecare caz este unic. Și, nu putem gândi doar cantitativ: de exemplu, avem doar 5% efecte adverse, întrucât în acel 5% ar putea fi cuprins părintele sau copilul dumneavoastră, sau o altă persoană dragă.

Iar atunci când, din start, există atâtea riscuri teoretice, oare este bine, este normal, să continuăm pe această cale, pentru a vedea dacă riscurile se confirmă în practică? Mă întreb doar – teoretic, desigur – cum de compania Moderna, care de ani de zile nu a avut autorizație pentru vaccinurile sale pe bază de ARNm contra altor boli (mai exact, până în august 2020), tocmai din cauză că această tehnică era considerată prea riscantă, a reușit totuși să capete această autorizație anti-Covid din august până în decembrie. https://en.wikipedia.org/wiki/Moderna Poate a fost doar disperarea, dorința de a avea cu orice preț o armă împotriva acestei boli!

Și acum, în încheiere, trebuie să spun câteva cuvinte pentru cei care deja s-au vaccinat – pentru că exact faptul că un segment al populației, și chiar colegi de-ai mei, s-au vaccinat, m-a oprit să vorbesc până acum, pentru a nu cauza mai multă panică. Și marturisesc că mă simt și vinovată că nu am vorbit mai devreme, înainte de primele vaccinări, dar, chiar nu știam dacă era rolul și căderea mea să vorbesc (știind că nu sunt un nume în medicină, și mai ales în genetică, ci doar unul dintre miile și zecile de mii de medici care se gândesc la această problemă) . Și, să aduc atâta nefericire, să stric speranțele legate de acest vaccin! Dar, până la urmă, fiecare medic, oricât de mărunt și neînsemnat în marea arenă a medicinei mondiale, are totuși o responsabilitate, și o datorie de a-i proteja pe ceilalți conform propriei sale conștiințe.

Așadar, dragi colegi care v-ați vaccinat deja, știu că ați dus o luptă crâncenă în spitale, știu că ați așteptat acest vaccin ca pe luminița de la capătul tunelului – și pentru voi, dar mai ales pentru pacienți. Nu am cuvinte să vă spun cât vă prețuiesc, și onorez lupta dusă de voi! Și, cât de mult meritați să fiți feriți de boală, să aveți parte de toate condițiile necesare vieții și muncii voastre!

Și, chiar dacă v-ați vaccinat, știți desigur că există atâtea metode naturale de creștere a imunității generale a organismului, și de reglare a activității lui. Există detoxifianți și antioxidanți naturali, tonifianți și regeneratori din produse vegetale și de albine. Nu vă voi numi eu produse, căci fiecare dintre voi cunoaște. Și desigur, odihna, multă odihnă, și calmarea stressului prin orice metodă vă este la îndemână. Și, nu în ultimul rând, dacă sunteți credincioși, ajutorul Divinității, care este mai important decât toate.

Poate veți spune că sunt nepractică, dar eu simt și cred că, medicii au primit un har aparte, chiar și cei mai neștiuți dintre ei, și care nu s-au remarcat pe marea scenă a medicinei. Și acest har îi apără de multe dintre bolile și încercările pacienților lor, chiar dacă sunt în contact cu ei zilnic – tocmai pentru a fi în stare de a-i proteja pe aceștia. Și, cred cu tărie că acest har îi apără și de Covid-19 – fie în stare naturală, fie sub formă de vaccin. Chiar dacă se mai îmbolnăvesc și ei, că oameni sunt, nu vor face formele cele mai grave. Și, dacă sunt și medici care au decedat din acest motiv, sunt convinsă că a fost tot planul Lui, pentru a încununa aceste vieți puse în slujba celorlalți. (Apropos de viață în slujba celorlalți, cinste medicului-erou de la Piatra-Neamț!)

Aceasta simt eu în legătură cu voi, minunați colegi din spitale, care ați fost zi de zi în contact cu suferința, și cu un stress enorm. Cu vaccin sau fără, și indiferent de opiniile medicale ale fiecăruia, sunteți una dintre minunile acestei lumi, și o dovadă vie a existenței Lui. Vă doresc toată lumina din lume!

6 comentarii

 1. Ma bucur de onestitatea dumneavoastra! De ce sunteti asa putin totusi? Eu am terminat medicina dar nu am prea practicat si totusi ce spuneti dumneavoastra sunt lucruri de bun simt care le stie fiecare medic! Ba as spune fiecare asistent mai in varsta (ca pe vremea mea se facea genetica in liceu)!
  De ce nu exista un front comun impotriva crimei asteia?

  Apreciază

  1. Doșnule Sperling, în primul rând, vă mulțumesc pentru cuvintele dv!
   Legat de această problemă, desigur că nu poate exista un front comun, întrucât oamenii sunt diverși, și felul lor de a vedea lucrurile este diferit – chiar și în cazul științei. Sunt convinsă că acei colegi care s-au vaccinat, ca și acei cercetători ce au creat vaccinul, cred sincer că în acest fel se poate opri pandemia, chiar dacă există și riscuri.
   Există atâta speranță și dorință la nivel de tări, de guverne, de comunități, că acest virus poate fi oprit prin vaccin, încât își spun, probabil, că raportul risc/beneficiu este în favoarea beneficiului. Și, cine știe, poate va fi și așa! Poate, în majoritatea situațiilor, nu vor apărea deloc efecte adverse, așa cum prevede modelul ideal al acestui vaccin.
   Și iarăși, cine știe, dacă atâta lume crede cu tărie că acest vaccin reprezintă ieșirea din tunel, atunci, poate pentru ei, așa va fi! Este un lucru cunoscut că psihicul, un psihic optimist, poate influența în bine răspunsul imunitar.
   Încă o dată, vă mulțumesc pentru susținere!

   Apreciază

   1. Poate inteleg mai mult pentru ca am fost cobai intr-o testare de curand. Cinstea a cam disparut dna doctor! Testul a fost oprit din cauza ef. secundare medicamentul a aparut pe piata fara ca aceste efecte sa fie specificate!
    Pe de alta parte stiu exact cat dureaza o testare de medicament ca eu l-am urmarit pe cel vindecator ani de zile!
    O metoda noua si prin genetica numai un nebun e de acord cu ea dupa un an! Si stiu ca imi dati dreptate pentru ca iubiti adevarul!

    Apreciază

    1. Aici, chiar aveți mare dreptate! Îmi pare rău că ați trecut prin această încercare, dar poate a fost și spre bine. Acum știți tot ce trebuie știut despre problemă, și puteți vorbi oamenilor cu care sunteți în contact cu deplină îndreptățire. Mai ales că aveți și formare medicală.
     Dumnezeu să vă apere, și pe noi toți!

     Apreciază

     1. Amin!
      Vezi cum este: nimeni nu-i proroc in satul lui iar satele virtuale le place sa fie mintite frumos….nu-i cazul meu!
      Boala in general a fost cea mai”umana” perioada din viata mea! 14 ani la care nu as renunta daca ar fi sa o iau de la capat!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s